Welkom bij Ticketpoint

Ticketpoint is het officiële verkooppunt van tickets voor concerten, (sport)evenementen, festivals en theatervoorstellingen.

De Oerbliuwers

Stichting Iepenloftspul De Harkema zal in september 2018 het toneelstuk
‘De Oerbliuwers’ voor het voetlicht brengen.
 
Juist op het moment dat ik een artikel van de econome Heleen Mees in de Volkskrant las, kreeg ik het verzoek van de Stichting Iepenloftspul De Harkema om een iepenloftspul te produceren. In het artikel doet Heleen Mees de suggestie om alle bewoners uit de drie noordelijke provincies, hup, naar de Randstad te verhuizen! Daar is werk, dynamiek en toekomst. ‘Verstedelijken’, net als in China. Een enkele reis met trein, bus of auto en de bulldozers staan al klaar om, wanneer iedereen vertrokken is, de boel op te ruimen. 
 
Alles is weg, één grote lege akker. Een agrarisch industriegebied van heb-ik-jou-daar. Geen gezeik, geen actiegroepen, geen krimpgebieden meer. De bestuurders krijgen zoveel pluche om op te zitten als ze maar willen. Alle vervelende zaken zijn in één klap van tafel.
Maar wat moet De Harkema hiermee? Al eens eerder hebben de bestuurders, in 1956 met een uitsterf-constructie, geprobeerd om het dorp te laten verdwijnen. In De Harkema zijn ze daarom voorbereid. Onder leiding van Moai Aal verlaat nog voor de grote opruiming een groep van zo’n veertig Harrekieten, ‘De Oerbliuwers,’ het dorp. Dit gebeurt in het geheim, met paard en wagen, kippen, varkens, koeien, aardappelen, zaaigoed en al het gereedschap, zoals schoppen en zeisen. De complete erfenis van grootouders verhuist naar het verlaten natuurgebied onder Lauwersoog. Net als bij de pioniers 150 jaar geleden in Amerika, ontstaat er zo in het Lauwersmeer gebied een nederzetting. Moai Aal inspireert en bestuurt de inwoners van ‘Nij Harkema’ met vaart en flair.
 
Een agrarische cultuur, waar geen gif, geen antibiotica, geen mestoverschot, geen fosfaat en wat al niet meer, gebruikt wordt. Alles zoals de aarde het ons gegeven heeft. Omdat de drainage dichtgeslibd is en het grondwater weer voor modder en slib zorgt, vestigen alle vogels die zijn weggegaan zich er opnieuw.
Een eerste zakenman vaart met een schip vol kievietseieren uit de verlaten havens naar Amsterdam. Dit in een tijd waarin de Amsterdamse middenstand grote behoefte heeft aan al het goede en eerlijke dat de aarde kan geven.
‘De Oerbliuwers’ krijgen in de gaten dat alles dat in ‘Nij Harkema’ is verbouwd, geslacht of bedacht is, gouden handel in de Randstad is! 
 
En dit is waar het verhaal begint. Er zijn kapers op de kust. Er is onrust in de samenleving van ‘De Oerbliuwers’ en steeds vaker komen er wetenschappers en reizigers die nieuwsgierig zijn. De samenleving onder leiding van Moai Aal komt onder druk te staan. ‘Nij Harkema’ waarin vrouwen en een vrouwelijke cultuur domineren, raakt verstoord, ondanks de weelde die de handel brengt. 
 
Blijven ‘De Oerbliuwers’ wel bestaan?
Ticketpoint is een officieel verkooppunt van De Oerbliuwers in De Spitkeet

Koop meteen je ticketsselecteer de juiste datum

Ticket Alert

Wij informeren je via e-mail zodra er nieuwe info bekend is. Schrijf je nu snel in en mis nooit meer een evenement!

Locatie

De Spitkeet
De Dunen 3
9281 KT Harkema

Veelgestelde vragen
Webshop
Hotels
De Spitkeet
Deel deze pagina
Klantenservice