fbpx

Welkom bij Ticketpoint

Ticketpoint is het officiële verkooppunt van tickets voor concerten, (sport)evenementen, festivals en theatervoorstellingen.

Balthasar

INTRODUCTIE

In 2022 brengt Stichting 754 opnieuw een muziektheatervoorstelling in Dokkum over een historische naam verbonden met NO Fryslân. Dit keer een strijdbaar en bewogen man die indruk maakte in Nederland en Europa. Balthasar Bekker werd geboren in Metslawier (1634-1698) en maakte furore als scherp criticus van alom heersend bijgeloof onder de mensen. Angsten en waandenkbeelden over de gevaarlijke invloed van de duivel, heksen en onheilstekens maakten al eeuwen onschuldige mensen tot slachtoffer. Geesteszieken en vals beschuldigde vrouwen werden als heksen verbrand op de brandstapel. Balthasar Bekkers inzet en overtuiging maakte een definitief einde aan heksenvervolgingen in Europa, een schandvlek van de westerse beschaving. Maar hoe definitief was dit?

BALTHASAR is een meeslepend muziektheater over strijd met de betoverde wereld. Een thema met verrassende actualiteit.

BALTHASAR BEKKER

Balthasar Bekker kreeg in de 17e eeuw grote bekendheid door zijn boek ‘De Betoverde Weereld’ (1691). De internationale bestseller, ook vertaald in Engels, Duits en Frans, hielp mee een einde te maken aan één van ergste ontsporingen van de Europese beschaving: de heksenvervolgingen. Bijgeloof in duivelse, kwade geesten en hekserij bestond overal en werd gevoed door de vrees voor onzichtbare vijanden en vooroordelen over medebewoners in eigen buurt of stad. Dat was niet alleen een sentiment van ongeletterde gelovigen, maar waren ook opvattingen bij een geschoolde elite die beter kon weten. Vooral dat laatste stoorde Balthasar Bekker. Hij was een gestudeerd en sociaal bewogen predikant, betrokken bij pastorale problemen van mensen, maar behept met een nuchtere en onafhankelijke kritische geest. Het is de tijd van de vrijgevochten Nederlandse Republiek, niet lang na 80-jaar oorlog en opstand tegen de Spaanse koning. Een vrijgevochten gewest van Calvinistische predikanten, rijke kooplieden en steden, waar vergeleken met andere delen van Europa veel vrijheid van drukpers was. Balthasar Bekker keerde zich tegen het bijgeloof in zijn tijd en de geestelijke leidslieden die dit aanwakkerden. In pamfletten, boeken en theologische discussies bond hij openlijk de strijd aan met tegenhangers, vaak orthodoxe Calvinistische predikanten. Zijn boek maakte oa. indruk op Duitse rechters, die in zijn tijd nog heksenprocessen uitvoerden. Bekkers geschrift hielp mee een einde te maken aan de laatste heksenvervolgingen in Europa.

WAAROM BALTHASAR

Anderen wantrouwen en afschilderen als het kwaad zelf lijkt een diepgewortelde eigenschap van mensen. Het stuk BALTHASAR van scriptschrijver Bouke Oldenhof en regisseur Bruun Kuijt, brengt het vergeten succes van Bekker in de Friese en Nederlandse historie opnieuw tot leven. In een tijd waarin verstand en rationeel denken ernstig in de slag zijn met ‘viraal gaande’ mediahypes en complottheorieën, die mensen in hun greep hebben. Zoals wantrouwen en kwaadspreken nog altijd leven. Zoeken we naar feiten of hangen we aan fictie? Volgen we blind wat een ander zegt of oordelen we zelfstandig, ook tegen gevestigde meningen in?  BALTHASAR  is een theatrale spiegel over het gevecht van Balthasar met ‘de betoverde wereld’: toen en ook nu van betekenis.

THEATERLOCATIE BONIFATIUSKAPEL

De voorstellingen van BALTHASAR worden opgevoerd in de Bonifatiuskapel. De monumentale kapel uit 1934 met middeleeuwse uitstraling, biedt een Shakespeariaanse theateromgeving met een rond, half open lucht amfitheater. Vlakbij de kapel bevindt zich een historische zoetwaterbron, verbonden met Bonifatiuslegenden over het ‘wonder van de bron’ bij Dokkum. De bedevaartskapel is door architect H.W. Valk in neo-romaanse stijl gebouwd en heeft daardoor een kloosterachtige sfeer. Spelers en toeschouwers zitten en spelen onder een overkapping, beschut tegen wind en regen.  Het open dak in het midden met een grasveld zorgt voor verbinding met natuur en buitenlucht. De kapel staat in een besloten parkomgeving, vlakbij de bron en het martelaarsstandbeeld van Bonifatius. Dankzij het beschutte karakter hoeven bij weersveranderingen voorstellingen niet worden afgelast.

HORECA

Jan Cooks 4 You en stichting 754 heten u van harte welkom op onze horecapleinen. U kunt voor, tijdens en na de voorstelling genieten van warme en koude drankjes, lekker stukje appelgebak met slagroom, broodje hamburger, puntzak friet, nacho’s, bitterballen enz.

TIJDEN

Aanvang matinée voorstellingen: 14.30 uur voorstelling, 14.00 uur Kapel open en 13.00 uur tuin open.
Aanvang avondvoorstellingen: 20.30 uur voorstelling, 20.00 uur Kapel open en 19.00 uur tuin open.

Er is een pauze tijdens de voorstellingen.

We zien u graag tijdens een van de voorstellingen!

Ticketpoint is het officiële verkooppunt voor tickets van Balthasar.

Deel deze pagina

Koop meteen je ticketsselecteer de juiste datum

Ticket Alert

Wij informeren je via e-mail zodra er nieuwe info bekend is. Schrijf je nu snel in en mis nooit meer een evenement!

De voorstelling in 2022 is geannuleerd. Kaartkopers zijn op 21-04-2022 per mail op de hoogte gebracht. Benieuwd wanneer er weer tickets beschikbaar komen? Meld je dan aan voor de ticketalert.

Locatie
Bonifatiuskapel
Bronlaan 12
9101 VS Dokkum

Veelgestelde vragen

Contact met ons opnemen

Webshop

Hotels

Locatie

Stichting 754

Klantenservice