fbpx

Welkom bij Ticketpoint

Ticketpoint, al 20 jaar het officiële verkooppunt van tickets voor concerten, (sport)evenementen, festivals en theatervoorstellingen.

Drentse sterren ontmoeten Vincent van Gogh

Alt-mezzo Carina Vinke bezingt in een concertreeks van drie concerten de ervaringen die Vincent van Gogh meemaakte tijdens zijn verblijf in Nieuw-Amsterdam/Veenoord en omgeving. Het is meer dan een kleine serie klassieke concerten, maar brengt de gasten op bijzondere locaties, zet ze letterlijk in beweging en is verrijkt met een inspirerend horeca-arrangement.

Tijdens een periode van twee maanden gedurende begin oktober tot begin december 2023 wordt het verblijf van Vincent van Gogh in Zuidoost-Drenthe – waar hij verbleef van 2 oktober tot en met 4 december 1883 – muzikaal verbeeld. Carina verhaalt met haar zang het gevoelsleven van Vincent van Gogh over zijn aankomst in Nieuw-Amsterdam/Veenoord, het wensgebied langs de Duitse grens en het vertrek uit Drenthe. Carina wordt daarbij ondersteund door musici, waarbij iedere concertdag sprake is van andere muzikale invulling. De concertonderdelen worden toegelicht en met elkaar verbonden middels vertellingen door Sophie Timmer, historica en programmamaker bij RTV Drenthe. Zij is aan het Van Gogh project verbonden, doordat zij in 2023 ruim tien podcasts ontwikkelt over het leven en werk van Vincent in Zuidoost-Drenthe. Daarvoor is zij goed ingelezen op de beleefwereld van Vincent tijdens zijn verblijf in de gemeente Emmen.

En er zijn speciale gastoptredens van Martijje en Justin Ripassa. Martijje schreef en zingt het Drentse Van Gogh-lied ‘Wat Vincent zag’, terwijl zij samen met Carina en Justin optrad in het openluchtconcert ‘Muzikale brief aan Van Gogh’ van Calma Producties.

U boekt een reeks van drie concerten, die telkens ongeveer een maand na elkaar worden gehouden en ongeveer twee uur duren, inclusief horeca. Het concert wordt op iedere concert-dag drie keer ten gehore gebracht. U kunt kiezen voor een ochtend-, middag- of avondconcert. Na of tijdens het concert – afhankelijk van de concert-dag – gebruikt u een maaltijd. Bij het ochtendconcert is dit een brunch, bij het middagconcert een afternoon tea en bij het avondconcert een souper. Ieder concert vindt plaats op een andere locatie.

Bij ieder ochtend-, middag- of avondconcert kunnen maximaal 75 gasten deelnemen, ofwel 225 gasten op iedere concertdag. De gast heeft twee boekingsmogelijkheden:
1) een pakket van 3 concerten (één concert op 1 oktober, één concert op 12 november en één concert op 10 december); er zijn maximaal 50 van deze pakketten beschikbaar
2) losse kaarten per concert

Concertdag 1zondag 1 oktober 2023 – wandelconcert te Nieuw-Amsterdam/Veenoord

Tijdens een periode van twee maanden van begin oktober tot begin december 2023 wordt het verblijf van Vincent van Gogh in Zuidoost-Drenthe muzikaal verbeeld. Het is dezelfde periode die Vincent hier in 1883 was.
Carina Vinke, Martijje en Justin Ripassa verhalen met hun zang over het gevoelsleven van Vincent van Gogh tijdens zijn Drentse verblijf. Hij kwam voor het oorspronkelijke Drentse veenlandschap en daarover was hij enthousiast. Maar hij had ook hartenzeer. Hij had in Den Haag een punt gezet achter zijn relatie met Sien Hoornik, een voormalige prostitué, en had haar met haar twee kinderen achtergelaten. Het was een bewuste keuze, want hij wilde vrij zijn van alle belemmeringen in het Haagse. Maar Sien was niet uit zijn gedachten en hij schreef in zijn brieven aan broer Theo in Parijs veel over haar.
Tijdens de eerste voorstelling in de concertreeks richt het concert zich op de aankomst op 2 oktober 1883 van Vincent van Gogh in Nieuw-Amsterdam/Veenoord met de trekschuit vanuit Hoogeveen. En op de eerste kennismaking met zijn nieuwe woon- en werkomgeving. Vincent is enthousiast. Hij wil in het zuidoosten van Drenthe zijn kunstenaarschap tot olieverfschilder ontwikkelen. Hij wil eenvoudige arbeiders en hun veenarbeidershuisjes en veenketen vastleggen. Hij wil één van de laatste oorspronkelijke landschappen van Nederland zien, ervaren en aan het doek toevertrouwen. Hij zoekt hier vrede, rust, maar ook inspiratie om zich als kunstenaar te ontwikkelen. Maar Sien blijft ook door zijn hoofd spelen.
Het eerste concert is een wandelconcert met een afstand van ca 1,75 kilometer. Er wordt gestart bij het vernieuwde Van Gogh Huis Drenthe, waar het eerste optreden is. Daarna wandel je met een route langs een aantal locaties waar Van Gogh werken heeft gemaakt. Er is een tussenstop in de Veurkamer in Nieuw-Amsterdam, waar je muziek krijgt te horen. De wandeling gaat verder via de trambrug over De Zijtak en eindigt in de Zuiderkerk met een slotconcert.
Tijdens deze eerste concertdag wordt de begeleiding o.a. gedaan door een strijkkwartet van het New European Ensemble. Sophie Timmer verbindt de concertonderdelen door te vertellen over Vincent en voor te lezen uit zijn brieven.
Ook aan de inwendige mens is gedacht. Want de ticket bestaat uit de muziek-voorstellingen, maar ook uit een brunch, afternoon tea of souper. Die vinden deels plaats in het Van Gogh Huis Drenthe en deels in de Zuiderkerk.

Concertdag 2zondag 12 november 2023 – concert in Schaapskooi Bargerveen

De tweede voorstelling in de concertreeks vindt plaats in het wensgebied van Vincent. Hij belandde in oktober 1883 in Nieuw-Amsterdam/Veenoord, maar had eigenlijk willen doorreizen naar het veengebied dat tegen de Duitse grens aanligt. Op basis van informatie van zijn schildervriend Anthon van Rappard wilde Vincent bijvoorbeeld naar ’t Zwarte Meer en naar een dorp met plaggenhutten, waarschijnlijk de voorloper van het huidige Weiteveen. Daar was de veenontginning nog in volle omvang gaande en daar was nog een deel van het oorspronkelijke landschap aanwezig. De Verlengde Hoogeveense Vaart hield echter op bij Erica en logementen waren toen alleen nog beschikbaar in Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Zijn wensgebied bereikte hij daardoor niet.

Tijdens dit concert bezoek je samen met Carina Vinke, Martijje en Justin Ripassa het wensgebied van Vincent. Het concert wordt namelijk uitgevoerd in de schaapskooi van Staatsbosbeheer in het Bargerveen in het gebied dat Vincent voor ogen had.
Je hoort muziek die het enthousiasme weergeeft dat Vincent had over plekken waar de eenvoudige arbeiders en boeren werkten, zoals hij dat ook had ervaren bij de mijnwerkers in de Belgische Borinage.

Het is net als tijdens het eerste concert een prachtige mix van klassieke muziek, jazz en pop. Over gebroken liefde, enthousiasme voor het gebied, in het Drents, Nederlands en Duits. Sophie Timmer verbindt de concertonderdelen door te vertellen wat Vincent hoopte te vinden in Zuidoost-Drenthe en wat hij daarover schreef aan zijn broer Theo in Parijs.
En Vincent heeft het nog steeds moeilijk met het afscheid van zijn geliefde Sien uit Den Haag. Het woeste gebied langs de Duitse grens is dé plek om je los gerukt te voelen van je geliefde. Martijje zingt hierover samen met Carina. En Carina zingt samen met Justin over eenzaamheid.

Het concert wordt muzikaal ondersteund door het internationaal muziekduo uit Turijn: violiste Meri Khojayan (Armenië) en pianist Robert Poortinga (Nederland). Zij komen speciaal voor dit concert over uit Italië. Een prachtige gelegenheid om te laten horen hoe zij samen mensen enthousiast maken over hun spel. Zij zullen daarom een mini-concert geven.
En hier natuurlijk weer een heerlijke maaltijd. Want de ticket bestaat uit de muziekvoorstellingen, maar ook uit een brunch, afternoon tea of souper. En die is weer anders dan die tijdens het eerste concert. We blijven u met het eten iedere keer weer verrassen.

Concertdag 3 zondag 10 december 2023 – concert in voormalige Waterzuiveringsinstallatie te Nieuw-Amsterdam

Het derde concert in de reeks gaat over het vertrek van Vincent op 4 december 1883 vanuit Veenoord, via Hoogeveen naar zijn ouders in Nuenen. Vincent is na twee maanden in Zuidoost-Drenthe te zijn geweest teleurgesteld en in mineur. Bewoners wilden geen model voor hem staan, zodat hij zich onvoldoende kon bekwamen in het modeltekenen van mensen. De meeste mensen hielden de rare snuiter op afstand. Vincent had geleefd en gewerkt in Den Haag, Londen, Antwerpen en Parijs toen hij naar Zuidoost-Drenthe kwam. Een vreemde verschijning met zijn woeste rode haren en met zijn schildersspullen op zijn nek. Een beeld dat men niet kende in Zuidoost-Drenthe.

Vincent voelde zich in de drie maanden die hij in Drenthe verbleef meer en meer eenzaam. Hij maakte zich zorgen om zijn ex-vriendin Sien. Zijn geld raakte op en zijn broer Theo, die zorgde dat Vincent elke maand zijn geld kreeg, dreigde zijn baan in Parijs te verliezen. Alles bij elkaar besloot Van Gogh op
4 december 1883 lopend terug te gaan van Veenoord naar Hoogeveen, door wind en sneeuw, om vervolgens naar zijn ouders in Nuenen te reizen.
Het enthousiasme van Vincent om naar Drenthe te komen is omgeslagen in een deprimerende stemming. Dat zal te horen zijn in de werken die Carina Vinke, Martijje en Justin Ripassa uitvoeren. Sophie Timmer verbindt de concertonderdelen door te vertellen waarom Vincent Drenthe verliet en wat hij daarover schreef aan zijn broer Theo in Parijs. Aan zijn plan om hier één jaar te blijven en alle seizoenen vast te leggen kwam na amper drie maanden tot een einde. In het donkerste deel van het jaar.

Maar het is tweede Advent, de tijd dat het licht gloort. Kerst is in aantocht, en dat speelde een grote rol in de familie Van Gogh. Hoe blij kun je worden van kerstliederen, gezongen door Carina, Martijje en Justin.

Het concert vindt plaats op een verrassende locatie: de voormalige waterzuiveringsinstallatie in Nieuw-Amsterdam. De diverse bassins zijn het decor voor de zang van Carina, Martijje en Justin en begeleiding op de piano door Jean-Baptiste Milon. Samen met Sophie Timmer nemen we je mee in een carroussel van muziek en verhalen. Omdat de bladeren van de bomen zijn gevallen, kun je vanaf de bassins over Nieuw-Amsterdam uitkijken en zie je de locaties waar Vincent tekende en schilderde.

De laatste mogelijkheid om te genieten van het heerlijke eten. Want de ticket bestaat uit de muziekvoorstellingen, maar ook uit een brunch, afternoon tea of souper. Ook hier weer een spannende verrassing.

Ticketpoint is het officiële verkooppunt voor tickets van Stichting Belevingsbrouwerij.

Deel deze pagina

Koop meteen je ticketsselecteer de juiste datum

Ticket Alert

Wij informeren je via e-mail zodra er nieuwe info bekend is. Schrijf je nu snel in en mis nooit meer een evenement!

Locatie 1 oktober
Van Gogh huis Drenthe
Adres: Van Goghstraat 1, 7844 NP Veenoord

Locatie 12 november
Schaapskooi Bargerveen
Adres: Ambachtsweg 4, 7765 BX Weiteveen

Locatie 10 december
Voormalige Waterzuivering
Adres: Zijtak OZ 66, 7833 AP Nieuw-Amsterdam

Veelgestelde vragen

Contact met ons opnemen

Webshop

Hotels

Concertreeks Carina Vinke ontmoet Van Gogh

Wij informeren je via e-mail zodra er nieuwe info bekend is. Schrijf je nu snel in en mis nooit meer een evenement!

Klantenservice