fbpx

Welkom bij Ticketpoint

Ticketpoint is het officiële verkooppunt van tickets voor concerten, (sport)evenementen, festivals en theatervoorstellingen.

Free Heri Heri Fryslân

Op 1 juli a.s. wordt symbolisch de afschaffing van de Slavernij op 1 juli 1863 herdacht en gevierd met een gratis Heri Heri maaltijd en een cultureel programma.

In Leeuwarden worden in het Stadhouderlijk Hof in samenwerking met het Grandcafé De Walrus 500 Heri Heri maaltijden gekookt door Judith Cyrus en Reitse Spanninga en gratis opgediend aan mensen uit alle lagen van de Friese bevolking. Er wordt –volgens de richtlijnen van het RIVM- gegeten groepen van 50 personen en na de maaltijd volgt een wandeling langs een aantal locaties in de Leeuwarder binnenstad, die een rol gespeeld hebben in het slavernijverleden in Fryslân. Op elke locatie is een kort cultureel programma.

Over het gerecht
Heri Heri betekent helen en is de naam die de tot slaafgemaakten gaven aan het gerecht die zij voornamelijk aten van het land dat zij bevruchten en de rivieren die zij bevisten. Het is een eenpansgerecht dat bestaat uit de aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (kabeljauw) en een ei. Vandaag de dag is Heri Heri een gerecht dat cultureel gezien mensen verbindt met voorouders en dus verbindt met geschiedenis. In de afro diaspora is het vooral ook een favoriet en een gerecht dat vaak gegeten wordt tijdens verschillende vieringen.

Programma
Het culturele randprogramma bestaat uit een wandelroute die in tijdslots wordt gelopen. Geïnspireerd op het boek Sporen van het slavernijverleden in Fryslân van Barbara Henkes worden de bezoekers naar een aantal locaties in de binnenstad van Leeuwarden geleid, die een rol hebben gespeeld in deze gedeelde geschiedenis. De opening van het geheel vindt plaats in het Stadhouderlijk Hof, waar het gerecht Heri Heri gegeten zal worden en waarbij een begin wordt gemaakt aan het verhaal van de zwarte knecht zonder naam – in het schilderij Friese Stadhouders en hun zwarte knecht- die de rode draad vormt in de korte voorstellingen die de bezoekers op de route zullen bijwonen. Afsluitend met een optreden van Soliste Yanesh Sjoerdstra onder begeleiding van een koor in de Grote of Jacobijnerkerk, waar in 1877 Amerikaanse vrijgekochte slaven furore maakten met hun slavenliederen.

Gratis toegangskaart
Bestel (max. 2 toegangskaarten) voor de herdenking Free Heri Heri in Fryslân. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende tijdslots. De toegangskaart is alleen geldig op de tijd dat is aangegeven op het toegangsbewijs. Het gehele programma duurt max. anderhalf uur.

Bij het reserveren van een toegangsbewijs verklaar je, dat je weet dat je geen toegang hebt als je klachten hebt die op corona wijzen (koorts, verkoudheids- en luchtwegklachten).

Ticketpoint is het officiele verkooppunt voor tickets van Free Heri Heri Fryslan.

Koop meteen je ticketsselecteer de juiste datum

Stadhouderlijk Hof Leeuwarden

donderdag 01-07-2021 | 15:45

2021-07-01 15:45:00 2021-07-01 21:00:00 Europe/Amsterdam Free Heri Heri Fryslân Stadhouderlijk Hof Leeuwarden

Locatie:
Hofplein Leeuwarden
8911 HK Leeuwarden

Veelgestelde vragen
Contact met ons opnemen
Webshop
Hotels
Pier21
Deel deze pagina
Klantenservice